Kategóriák
Uncategorized @hu

Laczkó Dezső Múzeum

Veszprém város központjában, frekventált, könnyen megközelíthető helyen, az Erzsébet liget árnyas fái között található a Veszprém megye történelmét, múltját és jelenét bemutató intézmény, a Laczkó Dezső Múzeum.

A megyében legjelentősebb és legrégebben alapított múzeum első leletei 1903-ban kerültek a gyűjteménybe, mely napjainkra már több mint 330. 000 darabból áll. Elsőként 1873-ban merült fel annak az ötlete, hogy Veszprém vármegye saját múzeummal rendelkezzen, a balácapusztai ásatások nagy mennyiségű és nemzetközi jelentőségű római kori leletanyagának feltárása kapcsán. Szorgalmazói Veszprémben a kegyesrendi tanárok, városi és vármegyei elöljárók, a főpapok és az értelmiségiek voltak. A mai múzeum elődje Laczkó Dezső igazgatónak köszönhetően 1904-ben nyitotta meg kapuit, ekkor a látogatók főként régészeti és természettudományi leletekben gyönyörködhettek. A gyűjtemény gyarapodásával szükségessé vált egy önálló épület, a mai Laczkó Dezső Múzeum létrehozása, mely lehetővé teszi ezen értékek szemléletes bemutatását.(  A korábbi nevén Bakonyi Múzeum )

Az egyre bővülő kiállítás 1925-ben új helyre költözött, és itt található meg a mai napig. (Ünnepélyes átadásáról az emléktáblát a múzeum alagsorában láthatjuk ma is.) Az I. világháború és a gazdasági válság miatt 10 évig húzódott az új épület befejezése.  A múzeum gyűjteménye felöleli Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. A legrégebbi lelet a Kr. e. 5. évezredből származik, ettől az időszaktól követhető végig a terület kulturális öröksége az állandó kiállítás keretein belül. A 2010-ben nyílt oktató és foglalkoztató terem lehetőséget nyújt múzeumpedagógiai programok megvalósításához. A fejlesztéseknek köszönhetően az általános és középiskolás csoportok az iskolai tananyaghoz kapcsolódóan, interaktív módon ismerhetik meg Veszprém és Veszprém megye történetét, föld- és néprajzát. A szintén újonnan kialakított látványkönyvtárban pedig több száz éves ősnyomtatványokkal, továbbá magyar szépirodalmi művekkel és archív filmfelvételekkel ismerkedhet meg a látogató.

A Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában áll a Bakonyi Ház, amely az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely. 1935-ben Nagy László (1936-tól az intézmény igazgatója) vezetésével a múzeum szomszédságában jött létre az ország első vidéki skanzenje. A múzeumi műtárgyakkal berendezett épületben a látogatók áttekintést kaphatnak a vidékre jellemző paraszti kultúra sajátosságairól. Az alapító igazgató, tudós teológus tiszteletére 1990. március 1. óta viseli a múzeum Laczkó Dezső nevét,szobrát melyet Medgyessy Ferenc alkotott 1937. október 24-én avattak fel a múzeumtól délkeletre tekinthető meg.

Nyitva tartása: keddtől szombatig 10-18 óráig

Szakvezetés igényelhető magyar és angol nyelven.

A múzeum és a Bakony Ház láthatása díjköteles.