Kategóriák
Uncategorized @hu

Zichy-kastély és a Trianon múzeum megújulása Várpalotán.

Kicsit utána olvastunk, a jelenleg felújítás alatt álló Trianon Múzeumunk átépüléséről, hogy pár mondatban mi is beszámolhassunk, mekkora fejlesztés is várható az átadásig.

 Várpalota helyi műemlékei közt első sorban foglalt helyet eddig is a Zichy kastély, melyet 1722 és 1725 között építtetett a Zichy család barokk stílusban, akkoriban Palota és környéke az ő birtoka volt. 1860-ban leégett a kastély, mikor a szomszédos római katolikus templom javításakor a tetőn a fazsindej kigyulladt és a szél a lángokat továbbvitte a dombon álló kastélyra. Ybl Miklós tervei alapján újjáépítették, a bejárat feletti címeren álló felirat szerint 1863-ban. Közben többször gazdát cserélt, egy bonyolult örökösödési eljárás során, végül az állam vette meg, akkoriban nagy felháborodást is kiváltó ötszörös áron. A két világháború közt tiszti kaszinóként, parancsnoki épületként működött. A második világháborúban jelentősen megsérült, majd rövid ideig a kommunista párt székháza volt, 1954-ben a Honvédelmi Minisztérium helyreállíttatta. Sajnos a következő években sok politikai bűncselekmény tanúi lettek a falai. Sok év kihasználatlanság, várakozás után 1977-ben az Európában is egyedülálló Tüzérségi Fegyvernemi Múzeum adott otthont. Talán sokan emlékeznek velem együtt az ágyukra, lövegekre, melyeket gyermekkorunkban láthattunk az udvarrészen. Kisebb restaurálások megtörténtek rajta a kilencvenes évek közepén. 2001-ben kapott helyet itt a Trianon múzeum, mely 2004-ben hivatalosan is megnyitotta kapuit. Az épület 2014-ben teljes tetőtéri és külső homlokzati felújításon esett át. Itt tartottunk: 2020 májusáig. Az épület és a kiállítás is nagy lehetőséget kapott a megújulásra, komfortossá tételére. Az uniós forrás, amit elnyertünk 463 millió 550 ezer forint, melyből megújítják a Zichy-kastély világítását, korszerűsítik a fűtési trendszert, kicserélik a nyílászárókat. A Trianon Múzeumban múzeumpedagógiai játékteret, szabaduló szobát, zeneszobát és kártyaszobát alakítanak ki, valamint részben vagy egészben megújulnak a kiállítási tartalmak is. Nagyon fontos a múzeum szempontjából, hogy ezeknek a korszerűsítéseknek a hatására, egész évben látogathatóvá teszik, ami nagyon fontos a város turisztikai vonzerejének a szempontjából is. Jövő év elejére várható a munkálatok befejezése, és az átadás.

Addig is 2020 augusztusától a Trianon Múzeum Centenáriumi kiállításai a királyszállási Nagy-Magyarország-Parkban megtekinthetők, ami Várpalotától csupán 6 km egészen rövid kocsikázással elérhető. Jövőre pedig találkozzunk az átadásnál!

pekiapartman.hu