Kategóriák
Uncategorized @hu

Diadal Napja Várpalotán.

Az előző cikkemben, a Várpalotán található Thury várról meséltem. A folytatásban a városban szervezett eseményekről szeretnék írni, amik eddig minden évben megrendezésre kerültek, ezzel is egy kicsit nosztalgiázva, mert az idén az ebben a részben írt esemény nem lesz sajnos megtartva a vírus helyzet miatt, viszont jövőre mindenkinek érdemes ellátogatni érteJ

Nos, ez az esemény nem más, mint a Diadal Napja.

A Diadal Napja – 1566. június 15.

Június második hétvégéje

Pénteken megérkeznek a török csapatok a vár elé. Karéjban felverik sátraikat, őrtüzeket raknak. A velük érkező árusok kirakják portékáikat. A vár falán fáklyákkal járőröző katonák jelennek meg. A táborban müezzin szólítja imára a moszlimokat, a város harangjait megkondítják.

Szombat – Az ostrom

Délelőtt a csapatok felkészülnek az ostromra, mindkét oldalon sorakozók, mustrák. Fegyverzet, felszerelés ellenőrzés. A török csapatok erődemonstráló felvonulásokat rendeznek a városban.

Vasárnap

Szent Iván havának tizenegyedik napján, az Úr napján, a felszabadult vár átadja a helyét az örömnek. Gyermekek lépnek a hősök nyomdokaiba. Nekik játszanak az igricek, zoknival vívják meg az előző napi csatát, versenyre kelnek egymással a nagy Thury kapitány irányítása alatt.

Naplemente előtt 4 órával lebontják a sátortábort, az utolsó hullát is lehúzzák a vár elől. Eltakarítjuk a háború nyomait, a város békés lakossága visszakapja a város képét, a várat.

Amikor először láttam, nem hittem a szememnek. Olyan fantasztikusan volt megrendezve.

Aki teheti, jöjjön el jövőre és élje át velünk!!!

forrás:thuryvar.hu