Kategóriák
Uncategorized @hu

Bory-vár „a kövek beszélnek”egy megvalósult álom Székesfehérváron

Amikor szükségünk lenne feltöltődni, akkor sokszor vágyunk arra, hogy külső ingerekből kapjuk meg a plusz érzelmi töltést, vagyis akkép vegyük magunkba, hogy ne kelljen érte fáradoznunk. A jó érzéseket be kell szívnunk a szemünk az orrunk és a szívünk segítségével. Akkor viszont irány a Bory vár. Ez a 20 század lovagvára Székesfehérváron a Mária völgyben található.

Könnyen megközelíthető személygépkocsival, vonattal, busszal, és helyi járattal, de talán a legizgalmasabb mindig a kisvonatozás, ami Székesfehérvár belvárosából indul. Amit ott talál az odaérkező, az mind a szobrászat és a szerelem csodája. Nem lehet összetéveszteni egy múzeummal sem, és nem lehet szebb szerelmi vallomást sem olvasni, ami ilyen maradandót alkotott volna, mint tette ezt Bory Jenő 40 nyáron át felesége felé.

Fotó: bory-var.hu

Minden előzetes tervezet nélkül volt építésze, építésvezetője, pallérja, kőművese a szeretet kápolnájának. Néhány egyszerű munkással 1923-tól haláláig építette. 7 tornya, 30 kis és nagy helyisége, százoszlopos udvara, mind tele, több száz legváltozatosabb technikával készült szoborral, a falakon festmények, mozaikok a legváratlanabb helyeken üvegfestmények, dísz kutak.

Megannyi a történelem nagy alakjai, hősök, királyok sorakoznak hatalmas kő monstrumba faragva. Elképesztő az a sok szépség és érzelem amit örökül kaphattunk mi, az odalátogatók. Itt nem csak a felnőttek, és a szerelmes párok érezhetik jól magukat, de még a legkisebbeket is elbűvöli ez a vár, ami szinte mesekönyvbe illő, és felfedezésre váró varázslatot kínál a kicsiknek is. Nem véletlen nagy a látogatottsága, hisz a helyi és környező lakosok is idejárnak feltöltődni, az esküvők fénykép helyszínéül is számos esetben a szerelem vára a helyszín, és ez az a hely, ami a csodálatos kertjével együtt valóban maga a szépség.

Aki párjával, családjával, gyermekeivel idelátogat, meg fogja érteni Bory Jenő ars poeticáját: „ A kövek beszélnek..”

Lépés Magazin